Kursmål sfi

Alla på Bas går studieväg 1 på sfi. Den innehåller kurs A och kurs B. Här nedanför finns två filmer om vad man ska kunna – en om kurs A och en om kurs B. Klicka och lyssna!

Sfi står för Svenska För Invandrare och är alltså en utbildning i svenska för den som har svenska som andraspråk – och är över 18 år.

Väldigt kortfattat så funkar sfi så här:

Det finns tre olika studievägar, beroende på hur mycket utbildning man har från sitt hemland. Har man 0 – 6 år i skolan ska man gå studieväg 1. 6 – 12 år = studieväg 2. Mer än 12 år: studieväg 3. Från 1 juli 2016 kan man gå alla kurserna på alla studievägar. Målet är att alla som börjar på sfi ska klara kurs D, oavsett vilken studieväg man börjat på. Man har då nått en nivå i det svenska språket som ungefär motsvarar årskurs 6. Vill man sedan fortsätta att läsa svenska så läser man Sva grundläggande, tre delkurser, som motsvarar svenska som andraspråk i årskurs 9. Till sist kan man läsa Sva 1, 2 och 3 och då får man gymnasiekompetens i svenska som andraspråk. Sva betyder svenska som andraspråk.

Sedan 2012 har vi en ny kursplan med ett nytt betygssystem: A – F, där A är det högsta betyget och E det lägsta. E är ett helt ok betyg och betyder att man klarat kursen. F betyder underkänd och det hoppas vi att ingen får.

Man får olika lång tid på sig att lära sig svenska beroende på vilken studieväg man går. Går man studieväg 1, som alla på Bas gör, så får man i Södertälje 37 veckor på A-kursen och 37 veckor på B. Man kan också få förlängd tid om lärarna ser att man gör framsteg men behöver lite mer tid på sig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s